Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü, şehrin ekonomik geleceğini şekillendirecek iki büyük adımı kamuoyuna duyurmak üzere bir basın toplantısı düzenledi.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Tekin ve Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nazlıcan Dindarik’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda, hem 19 ilçeyi kapsayan kapsamlı "Kastamonu'nun Ulaşım ve Lojistik Potansiyelinin Değerlendirilmesi" Raporunun detayları paylaşıldı hem de 14-16 Mayıs 2026 tarihlerinde şehri sektörün merkezi yapacak olan 15. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi’nin müjdesi verildi.
Toplantıda, lojistiğin Kastamonu için sadece bir taşımacılık faaliyeti değil, topyekün bir kalkınma anahtarı olduğu vurgulandı.
"Lojistik Sadece Taşımacılık Değildir"
Toplantıda lojistiğin sadece "taşımacılık" olarak görülmesinin yanlışlığına değinen Dr. Öğr. Üyesi Nazlıcan Dindarik, kavramın hayatın tam merkezinde olduğunu şu sözlerle ifade etti: "Lojistik, tedarikçiden müşteriye kadar olan tedarik zinciri içerisindeki her iki yönlü hareketten bahsediyoruz. Bugün en basit örneğiyle marketten bir ekmek alabiliyorsak bu lojistik sayesindedir"
Lojistiğin bir işletme için en büyük maliyet kalemlerinden biri olduğunu belirten Dindarik, işletme maliyetlerinin %40 ile %60 arasının lojistikten kaynaklandığını vurgulayarak, "Eğer lojistiğe gerekli yatırımı yaparsak ve doğru analiz edersek, bu maliyeti indirebiliriz" dedi.
Kastamonu’nun 19 ilçesini coğrafi ve stratejik açıdan incelediklerini belirten Dindarik, İnebolu Limanı’nın ticaret aksı üzerindeki önemine dikkat çekti. Komşu il Zonguldak'taki Filyos projesi gibi bir merkezin Kastamonu’da da olması gerektiğini savunan Dindarik, karayolu yükünün demiryoluna aktarılması gerektiğini şu teknik analizle destekledi: "Orman ürünleri ihracatını karayoluyla yapmak yerine, ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da demiryoluyla yapmak uzun vadede maliyeti düşürecektir. İnebolu’dan merkeze gelecek bir demiryolu hattı, eğim zorluklarına rağmen İç Anadolu ile ticareti güçlendirerek burayı bir ticaret aksı yapacaktır"
"Rapor Raflarda Kalmamalı, Bir Yol Haritası Olmalı"
15. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi Dönem Başkanı aynı zamanda Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Tekin, hazırlanan raporun akademik bir çalışma olmanın ötesine geçmesi gerektiğini belirterek, yerel dinamiklere çağrıda bulundu:
"Akademide birçok yayın üretiliyor; önemli olan bunların uygulamaya ne kadar dönüştürülebildiği ve sektöre ne kadar faydalı olduğudur. Biz bir yol haritası çizmeye gayret gösterdik. Rapor bir köşede durmasın, okuyanlar okusun demeyeceğiz; bu süreci sürdürülebilir kılmak zorundayız. Akademik raporların raflarda tozlanmasına izin vermeyeceğiz. Gelin, inelim çizmeyi giyelim; çamurda, yağmurda, karda bu işi hep beraber ele alalım. Kastamonu’nun potansiyelini topyekün bir dosyaya dönüştürüp gerekli mercilere ulaştıralım."
Türkiye’nin Lojistik Devleri Kastamonu’da Buluşacak
14-16 Mayıs 2026 tarihlerinde düzenlenecek kongrenin önemine değinen Prof. Dr. Tekin, Kastamonu’nun ev sahipliği yapacağı bu organizasyonun şehre katacaklarını şöyle özetledi:
"15. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi’nde ana temamız 'Orman Ürünleri Tedarik Zinciri' olacak. Türkiye’nin en büyük iki lojistik derneği olan LODER ve LOJİDER yönetim kurulları burada olacak. Belki de bu iş insanları Kastamonu’da lojistik namına yatırım yapacakları bir alan bulacaklar. Kongrede ayrıca; yapay zekâ, akıllı ulaşım sistemleri, lojistik 4.0 ve otonom sistemler gibi geleceğin teknolojileri 60'tan fazla bilimsel bildiriyle tartışılacak. Açılış oturumunda “Kastamonu’nun Lojistik Geleceğini” konuşacağız. 14 Mayıs'taki açılışta sadece akademisyenleri değil, tüm muhatapları bekliyoruz.
Raporun tam metnine Üniversitemiz internet sitesindeki "Kastamonu Raporları" bölümünden; kongre detaylarına ise ultzk2026.kastamonu.edu.tr adresinden ulaşılabilir.
