Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde Kastamonu yöresel lezzetleri ve Türk Mutfağı farkındalığının oluşturulmasına yönelik olarak il genelinde ilk kez lise düzeyindeki okullar arasında düzenlenen yemek yarışması Turizm Fakültemiz ev sahipliğinde başladı.
3-24 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yarışmaya 6 ilçeden 38 takım katılıyor.
Kastamonu Valiliği, Kastamonu Belediyesi, Üniversitemiz, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kastamonu Turizm Altyapı ve Hizmet Birliği, Kastamonu İl Özel İdaresi, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Kastamonu Ticaret Borsası ile Kastamonu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin katkılarıyla 3-24 Mayıs 2023 tarihleri arasında lise öğrencilerine yönelik okullar arası yemek yarışması düzenleniyor.
Üniversitemiz Turizm Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen yarışmada Araç, Devrekani, İnebolu, Merkez, Taşköprü ve Tosya’dan 38 farklı takım katıldı.
Yemek yarışmasının eleme turları 3-11 Mayıs; grup birincilerinin yarışacağı yarı finaller ise 17 Mayıs’ta Üniversitemiz Turizm Fakültesinde gerçekleştirilecek. Yarı finalde başarılı olan 4 finalist takımın yer alacağı final yarışması ise Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde 24 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak.
3-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen yemek yarışmasının eleme turları ise Üniversitemiz Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulama Mutfağında başladı. 6 ilçeden 38 takımın yarıştığı yarışmada öğrenciler, mutfakta hünerlerini sergileyerek yaptıkları birbirinden güzel yemekleri jüri üyelerine sundu. Jüri üyeleri, yemeklerden tadarak öğrencilere notlar verdi. Ayrıca jüri üyeleri, genç yaştaki liseli şeflere de tavsiyelerde bulundu. Yarışmanın eleme turları tamamlanmasının ardından yarı final ve final yarışması da gerçekleştirilecek.
Üniversitemiz Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, Türk Mutfağı Haftasında etkinlik yapmak istediklerini ifade ederek liselerarası yemek yarışması fikri ortaya çıktığını söyledi.
Prof. Dr. Sökmen, Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere KUZKA, Kastamonu Belediyesi ve Üniversitemiz ev sahibi olarak bu işi üstlendiğini dile getirerek üç hafta sürecek yarışmanın tedarik, malzeme ve ödül olmak üzere tüm mali yükünü paydaşların karşıladığını belirtti.
Prof. Dr. Sökmen ayrıca “Bu çerçevede Kastamonu olarak örnek bir il olduğumuz içinde destek veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Yarışmaya katkıda bulunan Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Biriminde öğretmen Buket Kapağan ise, Valiliğin önderliğinde gerçekleşecek olan organizasyonun 3 haftalık uzun bir maratondan oluştuğunu ifade ederek “Amacımız aslında buraya katılan takımlarımızın tamamı yemek liseleri değil, meslek liseleri değil. Diğer liselerimizden de yoğun katılım oldu. Onların bilgi ve becerilerini bir yandan teşvik ediyoruz. Diğer yeteneklerini görmeye çalışıyoruz. Çok istekliler, bizlerde bu isteklerini desteklemeye çalışıyoruz. Amacımızda inşallah bu yarışmayı geleneksel hale getirmek” diye konuştu.
Yarışmaya Saime İnal Savi Lisesi öğrencisi olan Hazal Batur, yarışmaya girmekten çekindiklerini sonradan ise yoğurtlu çorba soğan dolması ve taş kadayıftan oluşan Matbahi isimili yemekle katılmaya karar verdiklerini söyledi.
Batur, avukat olmak istediğini ancak mutfağı da çok sevdiğini söyleyerek Turizm Fakültesinin mutfağını gördükten sonra fikrinin değiştiğini aşçı olmak istediğini vurguladı.